Energiebesparing

Iedereen weet dat apparatuur elektriciteit verbruikt. Maar welk apparaat verbruikt het meest? Dat is vaak onbekend. Nusman Installatietechniek B.V. geeft u inzicht in uw energieverbruik. Zo weet u hoeveel kWh elk apparaat gebruikt en weet u wat u kunt doen om (fors) te besparen op uw energierekening.

Besparen op vastrecht

Gebouwen en woningen hebben een zogenaamd nominaal en een piekverbruik. Het nominaal verbruik is het stroomverbruik van het pand 'in rust', dus bijvoorbeeld als er 's nachts geen apparatuur gebruikt wordt. Het piekverbruik is het stroomverbruik van het pand op de piekmomenten. In bijvoorbeeld een kantoorpand of school is dit overdag wanneer de computers aanstaan, de airco, het koffiezetapparaat veel in gebruik is, enzovoorts. Het piekverbruik bepaalt hoe zwaar (hoeveel ampère) de hoofdaansluiting van het pand moet zijn.

Een verbruiksanalyse kan bijvoorbeeld aantonen dat het piekverbruik lager ligt dan waarvoor de hoofdaansluiting is bepaald. Dan kan de hoofdaansluiting verlaagd worden, waardoor u minder vastrecht betaalt aan de netbeheerder.

Besparen door netvervuiling tegen te gaan

Ledverlichting, zonnepanelen en schakelende voedingen kunnen zorgen voor netvervuiling. Netvervuiling zorgt ervoor dat de levensduur van apparaten en lampen drastisch afneemt, dat aardlekautomaten regelmatig afvallen en dat er warmteontwikkeling ontstaat in kabels. Hierdoor neemt de betrouwbaarheid van de installatie af en stijgt het stroomverbruik.

Als de oorzaak van de netvervuiling aangepakt wordt, kunnen de effecten van netvervuiling geminimaliseerd worden en daardoor kan er bespaard worden op bijvoorbeeld apparatuur en stroomverbruik.

 

Onze referenties


TITEL

“Ze denken goed met je mee”

“Nusman heeft ons bij veel kleine en grote projecten begeleid. Zo hebben we heel prettig samengewerkt tijdens onze NEN 3140-keuring.

Arnold Paagman | Best Western Hotel | Groningen